"Dan katakanlah, 'Bekerjalah kamu, maka Allah akan melihat pekerjaanmu, begitu juga RasulNya dan orang-orang mukmin, dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu diberitakanNya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan.'"
[at-Taubah, 9:105]

Saturday, September 10, 2011

Esoknya Nak Raya.

Assalamualaikum

Selalunya masa kecik-kecik dulu, kalau nak packing baju beg mesti share-share. Sekarang dah besar, beg sorang satu dah tak payah nak share-share sebab baju semua dah besar-besar. Kalau dah sorang satu beg, balik kampung kali nih bawa 2 kereta penuh bonet kereta.

Kebiasaannya 2 hari sebelum raya kami sekeluarga sudah terpacak di kampung halaman (Melaka, my mom's side) Dapat jugaklah merasai berpuasa di kampung dan berbuka bersama sanak-saudara.
Walaupun, nenek dan atok dah tak ada lagi tapi ikatan adik-beradik belah mak masih lagi bagai air dicincang tidak akan putus. Lagipun pak ngah aku dah buat rumah dia jugak. So, dalam halaman ada 2 buah rumah.


Esoknya nak raya, masing-masing sibuk nak kupas bawang, buat ketupat, sibuk nak masak apa. Menu raya tahun ini ayam langsung tak ada ganti dengan itik masak rendang, daging masak asam pedas, sup gearbox, kambing masak kari. Pehhhhhhh, memang sedappp !

Malam raya aku tak main langsung bunga api ke mercun bola ke ketupat ke, sebab aku dah macam takut nak main mercun since raya last year. Dah tak main mercun, aku terpacak depan tv jelah sambil makan-makan dok nak mendengar pengumuman raya. Last-last yang ada ucapan PM, hampa sungguh hati aku.


Till Then. Thank You for Reading and Liking =)

No comments: