"Dan katakanlah, 'Bekerjalah kamu, maka Allah akan melihat pekerjaanmu, begitu juga RasulNya dan orang-orang mukmin, dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu diberitakanNya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan.'"
[at-Taubah, 9:105]

Tuesday, October 26, 2010

Bila Elaun Dah Masuk .

Di waktu kala menunggu next elaun keluar, memang perit! Nak-nak time uh memang sengket gila! Guess what, i never know that my elaun would be less than others months i means memang kering sampai tak boleh nak withdraw RM10 pun. Dah tentu-tentu lah tinggal belas-belas je dalam bank. September's are the worst month i ever have! Memang aku jarang lah nak sengket :p

So, for this month got an extra money than usual. From rm600  to rm950. Haha, it's because we need (kasi merah sikit) to pay for the book and the damn stupid things! About the book uh memang tak kisah lah. Tapi better tak payah beli cause aku bukannye ulat buku sangat pun. But we was treated like a child! Grrrr. Bukan nih saje, macam-macam lagi lah macam budak sekolah duduk asrama, tapi ini lagi kejam and teruk ! Hye, kami dah besar dewasa, we need freedom much more! Tengok only if i started talk about those things memang nak emotional! Yang lain Insha Allah tak :p


First of all bila elaun dah masuk memang aku akan langsaikan segala hutang-hutang yang ade. Dan mengasingkan duit-duit hutang dari duit harian. Niat di hati tak nak bayar newspaper and malaysian nurses association pe mende haram jadah tuh, hye staff nurse pun tak bayar kami yang student kene bayar, ape kes? Kalau tiap-tiap bulan die kasi extra rm200 tak pelah jugak aku nak bayar :p 

Mesti mau catat maa.

Yang newspaper uh, macam lah aku bace. Sebab kat dalam bilik tiap-tiap hari pukul 8 tepat aku buka tv3 untuk tengok berita! Itu pun kalau aku shift pagi. Ishh, aku ikut perkembangan semasa ok!
Graduation Night pulak actually bayar rm100, tapi tak nak menbebankan sangat so bayar lah rm10 tiap-tiap bulan.
And every month, aku wajib simpan rm100 dalam asb plus dengan duit tabung soflan aku lagi. Alaa, budak baru bukak lah. Huh, nasib baek duet kutu habis bulan nih, so dapat lah aku up simpanan asb menjadi rm200, ka ching ka ching :p

Alhamdulillah, sudah mencecah 4 angka :)

 Mari kawan join saye.(bahase kene supan)

Agak ramai jugaklah aku suruh buat asb ni, macam jadi promoter pulak :p So, korang jom. 
Ok, aktiviti untuk mereleasekan tension belum di lakukan lagi, ia pasti ade! harzzz.

p/s : Esok kene settelkan hal mna newspaper!

Salam. :)
Thank You for Reading and Liking =)

5 comments:

Amy Syaquena said...

salam...

drop here baca entry n follow, jemput ke sinar raudah ye

Un Phat Lee said...

fulamak kaye2.bile nak bukak bisnes nih? ehe XD

Abie said...

@amy syaquena : thanks! insha Allah.

@unphatlee : lu kasi jd partner wa, boleh same2 bukak, sb lu genious XD

Amy Syaquena said...

salam...

amy datang bertandang di pagi hari.

Abie said...

@ amy : thanks :)