"Dan katakanlah, 'Bekerjalah kamu, maka Allah akan melihat pekerjaanmu, begitu juga RasulNya dan orang-orang mukmin, dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu diberitakanNya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan.'"
[at-Taubah, 9:105]

Tuesday, November 02, 2010

2 weeks at Cardiology Ward .

Model of the year :p

Cardiology is about  the Heart, your heart. Fragile fragile fragile, better take care of it because you have to!
Posted at there within 2 weeks are totally had made me more experted in doing ECG procedure, ngeh ngeh ngeh. No need to located the place of V1, V2, V3, V4,V5, V6 just put its only. Mane taknye kalau dah tiap-tiap kali shift pagi sampai 4-5 patient kene buat, sampai technician pun aku boleh jadi sebab mesin ECG mesti je buat hal. Interpretation ECG pun dah pro, haha oh ni sinus rhytm, eh ni sinus tachycardia rhytm lah :p

ngoman mesin ecg.

Then, lepas dah settel ECG ikut doctor amek darah, haha tiap-tiap hari memang doctor amek darah itu semua keje doctor yang baru jinak-jinak ayam means baru qualified. Haha, kesian aku tengok doctor nih dah lah baik, skema pulak tuh, * Dr. Chinese tapi aku panggil die doctor komunis sebab die ade misai kontot, haha. Aku nih memandai je letak-letak nama gelaran para-para doctor :p Dr. komunis yang takut kene cucuk. Ade ke die suruh aku amek darah patient ingat aku dah ade sijil dalam bidang nih ke, then die nak ajar aku. Haa, boleh dr. Ape kata model guna tangan doctor, saye main cucuk je sampai nampak darah keluar, haha dr. tuh terus gelak, terus die cakap ' saye takut ' :p

blood specimen bottle.

Next, ikut doctor buat round. Ini doctor dah pangkat-pangkat tinggi r, memang gerun kalau nak ikut round sama-sama sebab takut kena tanye, kalau dapat jawab memang bangga tak kira, ' hye ingat aku tak boleh jawab ke ? ' :p Bab-bab kacau doctor skema memang best!

Di beri 4 kali peluang assignment dekat Ward CCU ( Coronary Care Unit ) kira macam dah tahap kritikal punya. Boleh kira semua patient pakai ventilator bantuan pernafasan. Memang semua benda kena buat hourly!

Dan ade satu hari uh hari bertuah aku rasanye, time uh dalam bilik patient iaitu mak mentua Nadia Mustafa alaa pelakon perempuan yang rambut panjang uh, staf nurse tengah ajar camne nak tengok bacaan kat ventilator, time dalam uh aku ade terpandang dekat cermin pintu eh mamat muka ala-ala Zulzaimi i like mat-rempit :p tapi just buat muke je focus balik staf nurse ajar kang tak reti ade kena hempuk dengan dorang, haha. Keluar-keluar je terjojol Zulzaimi ORIGINAL depan pintu! Rase time uh macam nak pengsan, member aku kat luar uh memang dah pengsan kot sebab dah perasan dulu, aku je terlambat sikit, al-maklum lah buzy kat dalam :p

Dulu-dulu kala aku tak minat langsung dengan dia, sebab asyik berlakon jadi jahat je, bila tengok dia berlakon dalam Kau Laksana Bulan terus terpikat sebab dia jadi lawyer. Pehh, memang cair r, macho kot :p Kat luar lagi lah macho, malangnye tak dapat bergambar dengan dia, just dengan Nadia je. Haha, nak tangkap gambar dengan Nadia pun aku lari-lari, tuh dari dalam ccu lari sampai kat luar, haha balik-balik kena tegur dengan staf nurse, peduli ape aku protocol-protocol name pun student :p jeles lah tuh.

Kalau lah Nadia uh Zulzaimi memang cair aku, awww tangan tu :p
Tak yah tunjuk lah gambar kami 2 orang, censored!

Muka-muka di 4u :)

Muka nakal, buat balloon dari denty.
Promote botol air.
Rehat kalau tak lama tak sah :p
Drama semata-mata.
Lagi r drama.

p/s : sekarang kat ward 12U pulak, berkaitan dengan respiratory system. Junior(s) ade kot :p 
2 minggu jugak, then cuti 1 week. Aidiladha please come faster.

Salam. :)
Thank You for Reading and Liking =)

3 comments:

hana_aniz said...

huuu.. cm best je jd nurse.

maryam said...

sompek agi kan ko........melepas sudah utk bergamba ngn sorang tuh.....;p

Abie said...

@hana_aniz : haha,biase je :)

@k.yam: emm,tu r pasal :p